tradities en gebruiken

Contact

Over ons

Sitemap

Deigné – Tilleul à clous devant l’église

(spijkerboom van Deigné)

Spijkerbomen en lapjesbomen in Nederland en België

In Deigné in de Belgische provincie Luik moet een spijkerboom (linde) voor de kerk staan. Nadere informatie over deze boom hebben we nergens gevonden. 

Een raadsel
In het dorp zelf vragen we aan een vrouw die aan het plein woont of ze de boom kent. Maar haar zegt het niets. We laten haar een foto van de boom zien die we op internet hebben gevonden. “Ja, dat is inderdaad de boom die hier op het plein staat” zegt ze. Maar iets bijzonders over die boom weet ze niet. In feite staan hier bij de kerk twee lindebomen met er tussenin een watertappunt dat wordt gevoed door een bron. We onderzoeken beide bomen maar kunnen geen spijkers ontdekken. Ook zijn er geen sporen van overgroeide spijkers te vinden. 

De bevolking komt water halen bij de bron
Bij de watertap hangt een bordje dat het aftappen van het water afraadt. Zo te zien is het water dus niet drinkbaar. Maar dan arriveert een man in een auto. In de kofferbak heeft hij een heleboel grote flessen van vijf liter liggen. Die gaat hij met het water vullen. We vragen hem of het water drinkbaar is en waar dan dat bordje voor dient. De man vertelt dat hij dit water gewoon voor consumptie gebruikt. Dat bordje zou er alleen maar hangen omdat het water niet regelmatig op kwaliteit wordt getest waardoor het niet als drinkwater geclassificeerd mag worden. Maar het is prima water om te drinken, zegt hij. We vragen hem ook naar de spijkerboom (tilleul à clous) maar ook hij heeft nog nooit gehoord dat het hier om zo’n boom gaat. Ondertussen zijn nog twee andere mensen met waterflessen gearriveerd die nu wachten op hun beurt om water te tappen. Van deze bron wordt behoorlijk gebruik gemaakt. Zelf proeven we ook van het water. Op de smaak valt zeker niets aan te merken. 

Heilige bronnen
In Groot-Brittannië en Ierland staan – heilige – bronnen vaak in verband met erbij staande lapjesbomen. Maar of hier ooit ook zoiets gespeeld heeft? Tot nu toe hebben we daar nog niets over gevonden.

tilleul a clous Deigne
Bij de spijkerboom van Deigné zien we geen spijkers meer. Mogelijk zijn die alweer geheel overgroeid en daardoor uit het zicht verdwenen. Bij de bron naast de boom komen heel wat mensen vers water tappen. Sommigen nemen grote hoeveelheden mee naar huis. (Opname foto's: 2022)

Kijk voor algemene en meer uitgebreide informatie over spijkerbomen en lapjesbomen op de volgende link:

Spijkerbomen en lapjesbomen in Nederland en België

Andere spijkerbomen en lapjesbomen in Nederland en België. Klik op de link om ze te bekijken.

Le tilleul de Floxhes (arbre à clous de Floxhes) 

• Le tilleul des Lognards (tilleul à clous des Lognards) 

La chapelle de Fanson & tilleuls à clous 

L’arbre à clous de Han sur Lesse 

Le tilleul Notre-Dame de Dréhance (tilleul à clous de Dréhance)

L’arbre à clous de Saint-Hadelin (tilleul du Fief de Saint-Hadelin) 

De nagelboom van ’s-Gravenvoeren 

De kwartjesboom van Val-Meer 

De spijkerbomen van Yde / breukenbomen van Yde 

De lapjesboom van Overasselt 

Lapjesboom bij de menhirs van Oppagne

Bij de beschrijving van de locaties is sprake van momentopnames. De kans bestaat dat situaties op een later tijdstip niet meer hetzelfde zijn. Beschouw de vindplaatsgegevens en routebeschrijvingen dan ook als richtlijnen die in mindere of meerdere mate veranderd kunnen zijn. Bepaal zo nodig vooraf aan de hand van kaarten of de beschreven situatie overeenkomt met de werkelijkheid.

TRADITIES EN GEBRUIKEN is een op zich staand onderdeel van website www.debelemniet.nl.

Tekst: Jan Weertz
Foto's: Jan en Els Weertz
© De Belemniet