De Belemniet

Home

Onderwerpen

Producten

Excursiepunten

Contact

Links

Over ons

Sitemap

Over ons (en over De Belemniet)

Deutsche Version Deutsche Version

(Met foto's die we in de eigen natuurtuin maakten)

Vooral geologie

Website De Belemniet is een website die vooral over geologie gaat. Dus over de aarde en haar lange geschiedenis. En over de processen die voor haar steeds weer veranderende uiterlijk en vorm hebben gezorgd. Dus over erosie, verwering, vulkanen, ijstijden, gesteenten, rivieren, het klimaat … … … Maar ook over fossielen die eigenlijk in een apart vakgebied, de paleontologie thuishoren. Daarnaast wordt gekeken naar de toepassing van diverse gesteente en naar de invloed die die gesteenten op hun omgeving hebben. Dat betekent dat het Stenen Tijdperk en dus de archeologie in zekere mate eveneens aan bod komen. 

muizen
Natuur in eigen tuin: allerlei muisjes maken ook graag gebruik van de voederplaatsen voor vogels.

Mix tussen populaire wetenschap en educatie

De Belemniet is een mix tussen populaire wetenschap en educatie waarbij geprobeerd wordt om moeilijkere onderwerpen op een meer eenvoudige en aanschouwelijke manier te presenteren zodat ze voor een breder publiek toegankelijk worden. Dat wil echter niet zeggen dat alle items op de website voor iedereen meteen duidelijk zijn: toegankelijkheid en begrijpelijke taal hebben hun grenzen. Soms is wel enige basiskennis nodig. Er is dus gekozen voor een bepaald niveau. 

gehakkelde aurelia
Natuur in eigen tuin: gehakkelde aurelia

Leren - ontdekken - doorvertellen

Maar hoe kwam het nu tot het maken van deze website? Welke drijfveren zitten daar achter? Op de basisschool werd me al vroeg duidelijk dat er veel interessants te leren valt en dat het plezierig kan zijn om de wereld om je heen te ontdekken. En vaak school er evenveel plezier in het aan anderen vertellen over die nieuw geleerde en ontdekte dingen. 

gewone pad bufo bufo
Natuur in eigen tuin: padden (hier de gewone pad) kruipen voor hun winterslaap in holletjes onder de grond.

Een enthousiaste meester op de basisschool

Bij het ontdekken op school en door lezen kwam ook steeds meer het ontdekken door waarnemen en experimenteren. Dat werd vooral aangewakkerd door de meester – zoals dat toen nog heette – van de vijfde en zesde klas (tegenwoordig dus groep 7 en 8). Klassikale wandelingen in veld en bos (die zich gelukkig ‘naast de schooldeur’ bevonden) leerden je om goed om je heen te kijken en je omgeving ‘te lezen’. Tijdens de wandelingen verzamelde materialen werden in de klas bestudeerd en onderzocht op de mogelijkheden die ze konden bieden. Soms werden planten gedroogd voor het herbarium, soms werd er extra informatie over opgezocht en soms werden zaken zelfs opgegeten. Zoals die keer toen de meester in een pannetje op een gasbrandertje jonge geschubde inktzwammen bakte die we dan mochten proeven. 

groene schildwants
Natuur in eigen tuin: een groene schildwants op het zaadscherm van de wilde peen.

Een 'museumpje' en nóg een leermeester

Tijdens de basisschooltijd en de tienerjaren werd veel tijd in veld en bos doorgebracht waar interessante zaken werden verzameld voor het eigen ‘museumpje’ in het berghok onder de schuine kap op de zolder thuis. Daar lagen fossielen zoals oesterschelpen en belemnieten die in de omgeving in kalksteenafzettingen uit de Krijtperiode waren verzameld. Netjes met kaartjes van uitleg voorzien natuurlijk … … En daar pronkten ook enkele prehistorische stenen werktuigen die een oude man uit het dorp schonk. Hij had veel prehistorische werktuigen in zijn kleine boerderijtje. Die had hij in de omgeving gevonden. Hij kon er uitgebreid over vertellen .... en ik kon lang naar hem luisteren ... en dan vergeten dat het etenstijd was en moeder me moest komen ophalen... ... . Andere dorpsbewoners die iets interessants vonden, zorgden er toen al voor dat de verzameling voor het 'museumpje' groeide. 

haas eekhoorn bonte specht
Natuur in eigen tuin: regelmatige bezoekers.

Werken in het onderwijs - en verder met geologie, archeologie en natuur

Het plezier in het verwerven van steeds nieuwe wetenswaardigheden over de wereld om ons heen, zat er goed in. En daarbij bleek steeds weer dat het delen van die kennis ook een genoegen kan zijn. Dat resulteerde aanvankelijk in een baan in het onderwijs. Al tijdens de opleiding daarvoor gingen in de vrije tijd verenigingen op het gebied van natuur, heemkunde, archeologie en geologie een steeds belangrijkere rol spelen. Er werden tentoonstellingen georganiseerd en zoogdierinventarisaties in veld en bos uitgevoerd, er werd aan vleermuistellingen en historische onderzoeken in de Zuid-Limburgse ondergrondse kalksteengroeven – ‘mergelgrotten’ – deelgenomen, er werden lezingen, excursies en rondleidingen gegeven en voor allerlei tijdschriften werden artikelen geschreven. 

bosanemonen daslook aronskelk speenkruid
Natuur in eigen tuin: wilde planten zoals de aronskelk, het speenkruid, daslook en de bosanemoon  tooien de bodem in het voorjaar.

De geboorte van geologiewebsite De Belemniet - maar ook de natuur blijft boeien

Boeken, reizen, experimenten, (veld)waarnemingen en later het internet waren een bron om de wereld verder te ontdekken. Dankzij internet kon dan in 2010 ook website De Belemniet geboren worden waarop vooral geologische onderwerpen geplaatst werden (en die nog steeds worden). Maar daarnaast bleef een brede interesse bestaan in al dat andere interessante van de wereld om ons heen zoals natuur, biologie, historie en archeologie. De foto's op deze pagina van de eigen natuurtuin getuigen daarvan.

parasolzwam
Natuur in eigen tuin: grote parasolzwammen tussen fluitekruid en gevallen eikels.

Er valt nog zoveel te ontdekken

Tussen alle activiteiten door was er nog tijd voor het huwelijk met Els die ook veel plezier bleek te hebben in het ontdekken van die interessante wereld om ons heen. Els heeft in de loop der jaren veel voorbereidend werk gedaan voor onze zoektochten naar nieuwigheden – door vrienden wel eens grappend ‘expedities’ genoemd – en vaak voor de nodige verslagen gezorgd zodat alles goed gedocumenteerd werd. En natuurlijk blijven we met dat alles doorgaan want er valt nog zoveel te ontdekken en te vertellen. 

pyamawantsen
Natuur in eigen tuin: pyamawantsen op een schermbloem van de wilde peen.

Jan Weertz
Oktober 2024
© De Belemniet