De Belemniet

Home

Onderwerpen

Producten

Excursiepunten

Contact

Links

Over ons

Sitemap

Natuursteen als bouwsteen in de Voerstreek

De Voerstreek ligt in de Belgische provincie Limburg, direct ten zuiden van de Nederlandse provincie Limburg. In het zuiden grenst de Voerstreek aan de Belgische (Waalse) provincie Luik. De streek dankt zijn naam aan de rivier de Voer die bij het Nederlandse Eijsden in de Maas uitmondt. Overal in de streek komen we natuursteen als bouwsteen tegen. 

Voerstreek Bouwsteen kerk Sint Pietersvoeren
De Sint-Pieters-Stoelkerk in Sint-Pietersvoeren

Bij de kerken en kapellen in de Voerstreek komen we enkele hoofdgroepen als natuurlijke bouwsteen tegen: donkere kalksteen, geelwitte kalksteen, kalktuf, zandsteen, vuursteen. Soms gaat het om breukstenen, soms om mooi gezaagde blokken. In de onderstaande pdf wordt hier uitgebreid op ingegaan.

PDF over NATUURSTEEN ALS BOUWSTEEN EN GEOLOGIE VAN DE VOERSTREEK

Deze PDF bestaat uit twee delen. In het eerste deel bekijken we het gebruik van deze bouwsteen bij een aantal kerken en kapellen in dorpen en gehuchten in de Voerstreek wat nader. Het tweede deel van deze pdf behandelt de geologie van de Voerstreek.

Jan Weertz Voerstreek bouwsteen geologie Voerstreek
Klik hier (of op de afbeelding) om de pdf te openen en eventueel te downloaden

Natuursteen werd vroeger niet alleen gebruikt om mee te bouwen. Men maakte er toen ook grafkruisen van. Die zijn bij de kerken in de Voerstreek nog steeds terug te vinden. Vaak zijn ze van donkere kalksteen gemaakt, maar we vinden ook wel exemplaren van zandsteen. Soms laten zulke kruisen ons een blik op bijzondere gebeurtenissen uit het verleden werpen. Onderzoeker van de historie John Knubben maakte ons in dit verband attent op het onderstaande bijzondere kruis bij de Sint-Martinuskerk in Sint-Martensvoeren.

kruis bij kerk Sint-Martensvoeren

Het kruis bij de kerk van Sint-Martensvoeren

Dit kruis van donkere kalksteen vertelt van een man die in 1748 door 'Fransche Marodeurs' werd doodgestoken toen hij zijn buren te hulp kwam.

John Knubben vertelt ons dat deze gebeurtenis te maken had met de belegering van Maastricht van 11 april tot 11 mei 1748. Legereenheden zwierven toen in de wijde omtrek van de stad rond op zoek naar voedsel en kostbaarheden. Zaken zoals deze steekpartij kwamen bij dergelijke belegeringen veelvuldig voor, naast onder andere plunderingen en verkrachtingen, aldus John.

Het betreffende kruis komt ook ter sprake in de pdf over
 NATUURSTEEN ALS BOUWSTEEN EN GEOLOGIE VAN DE VOERSTREEK.

Tekst: Jan Weertz
Foto's: Jan en Els Weertz (en John Knubben)
© De Belemniet