De Belemniet

Home

Onderwerpen

Producten

Excursiepunten

Contact

Links

Over ons

Sitemap

Sporen van de ijstijd

Een grote zwerfsteen ‘am Kirchplatz’ in Horstmar (D)

Tijdens het Saale-glaciaal (238.000 – 128.000 jaar geleden - ook wel Saale-ijstijd genoemd) waren grote delen van het noordelijk halfrond bedekt door reusachtige ijsmassa’s. Doordat veel water in de vorm van ijs op het land was opgeslagen, lag de zeespiegel toen een stuk lager dan tegenwoordig. De Noordzee lag toen droog. Honderden meters dikke gletsjers drongen in die tijd tot diep in onder andere Nederland en Duitsland door. In het ijs van deze gletsjers zat een heleboel gesteentemateriaal. Dat varieerde van hele kleine deeltjes tot enorme zwerfstenen. Veel van deze zwerfstenen zijn afkomstig uit het hoge noorden, maar er zitten ook exemplaren bij die van dichterbij door de gletsjers zijn meegevoerd. Toen het gletsjerijs aan het einde van het glaciaal smolt, bleef het meegevoerde gesteentemateriaal achter. Ook de grote, vaak vele tonnen zware zwerfstenen kwamen daardoor bij ons in het landschap terecht. Een van die zwerfstenen is de zwerfsteen die bij de Gertrudiskirche in Horstmar in Duitsland ligt. 

Waar vinden we de zwerfsteen? 
De Gertrudiskirche ligt in Horstmar op de hoek van de Schöppingerstraße met de Schloßstraße. De grote zwerfsteen ligt hier op het plein aan de zijkant van de kerk. Horstmar ligt in de Duitse deelstaat Nordrhein-Westfalen (Noordrijn-Westfalen). Vanuit het Nederlandse Enschede is het ongeveer 45 kilometer tot bij de zwerfsteen. 

zwerfsteen Kirchplatz Horstmar
Afbeelding 1. De zwerfsteen zoals hij in 2005 op de splitsing van de Eichendorff- en Bahnhofstraße ligt (links). In 2022 treffen we er wel nog de verkiezingsborden aan maar de steen is verdwenen (rechts).

Iets meer over de zwerfsteen zelf 
Deze zwerfsteen bestaat uit Bentheimer zandsteen. In tegenstelling tot de meeste grote zwerfstenen die door het gletsjerijs tijdens de voorlaatste ijstijd naar onze omgeving zijn gebracht, heeft hij in dat geval maar een korte afstand afgelegd. Bentheimer zandsteen komt namelijk zo’n 30 kilometer noordelijker aan de oppervlakte voor. Het kasteel van Bad Bentheim bijvoorbeeld ligt daar op een rots van Bentheimer zandsteen. Maar dat neemt niet weg dat het hier om een behoorlijk staaltje van transportvermogen door het ijs gaat. De zwerfsteen weegt volgens het infobord dat erbij staat namelijk zo’n 27 ton.

zwerfsteen Kirchplatz Horstmar
Afbeelding 2. De zwerfsteen van Bentheimer zandsteen ligt anno 2022 bij de Gertrudiskirche (links). Vlakbij ligt een tweede, kleinere, zwerfsteen van graniet (rechts).

Een nieuwe zwerftocht van de steen
In 2005 bezoeken we deze zwerfsteen van Bentheimer zandsteen voor het eerst. Hij ligt dan in Horstmar op de splitsing van de Eichendorff- en Bahnhofstraße. Een mooi plekje heeft de steen hier echter niet want hij is min of meer verscholen achter borden waar in verkiezingstijd politieke partijen hun pamfletten ophangen. Ook de foto die er met de toen nog analoge camera van gemaakt wordt, is niet echt geweldig. In 2022 zijn we weer in de buurt en besluiten om de steen opnieuw te fotograferen, deze keer met de digitale camera die een betere kwaliteit belooft. Alleen … … de verkiezingsborden staan er nog maar de zwerfsteen (27 ton!) is verdwenen. Verderop in de straat is een man de heg om zijn tuin aan het snoeien. Hij weet te vertellen dat de 27-tonner verplaatst is naar het kerkplein bij de Gertrudiskirche, zo’n kleine kilometer verderop. Daar heeft hij dan een veel waardiger plek op het kerkplein (de ‘Kirchplatz’ dus) gekregen. En hier ligt hij niet alleen. Want als we vanaf de vlakbij gelegen parkeerplaats langs het gemeentehuis (de ‘Stadtverwaltung’) lopen, passeren we een andere, kleinere zwerfsteen van graniet die hier ook in de buurt is gevonden. Hoewel hij kleiner is, heeft hij toch altijd nog een gewicht van meerdere tonnen. En bovendien heeft het gletsjerijs hem over een veel grotere afstand vanuit Scandinavië hierheen gebracht. 

Bij de beschrijving van de locatie (2022) is sprake van een momentopname. De kans bestaat dat de situatie en het aanzien op een later tijdstip niet meer hetzelfde zijn. Beschouw de vindplaatsgegevens dan ook als richtlijnen die in mindere of meerdere mate veranderd kunnen zijn. Bepaal zo nodig vooraf aan de hand van kaarten of de beschreven situatie overeenkomt met de werkelijkheid.

Tekst: Jan Weertz
Foto's: Jan en Els Weertz
© De Belemniet